Helyes táplálkozás
Mi mit tartalmaz?
A fehérjéket állati és növényi eredetű élelmiszerek biztosítják. Helyes, ha ezek a napi fehérjeszükségletünket fele-fele arányban fedezik.
Szénhidrátszükségletünket keményítőben gazdag ételekkel, illetve cukortartalmú gyümölcsökkel elégíthetjük ki.
A magas rosttartalmú ételek hosszabb ideig fenntartják a jóllakottság érzését, továbbá serkentik a bélmozgást. Az ajánlott napi rostmennyiség: 30-40 gramm.
A magas rosttartalmú ételek hosszabb ideig fenntartják a jóllakottság érzését, továbbá serkentik a bélmozgást. Az ajánlott napi rostmennyiség: 30-40 gramm.
Egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy a zsírszerű anyagok napi szükséglete kétharmad részét növényi olajok, egyharmadát állati zsírok fedezzék. A szükségleten felüli zsírfogyasztás betegségek kialakulásához vezethet!
Zsírszerű anyagok nélkül a zsírban oldódó vitaminok sem szívódhatnának fel. Vízben oldódó vitaminok gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, gabonafélékben, húsokban és tejtermékekben találhatók.
Változatos, vegyes táplálkozással nemcsak a vitamin, hanem az ásványanyag-ellátottságunk is biztosítható.
Élelmiszereink jó része sótartalmú, ezért "utánsózásuk" felesleges és káros!
A tápanyagok hasznosulása víz nélkül lehetetlen. Napi folyadékszükségletünk kb. 2,5 liter.
Kerüljük a szénsavas és a cukrozott üdítőket, továbbá az alkoholtartalmú italokat!
Zsírszerű anyagok nélkül a zsírban oldódó vitaminok sem szívódhatnának fel. Vízben oldódó vitaminok gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben, gabonafélékben, húsokban és tejtermékekben találhatók.
Változatos, vegyes táplálkozással nemcsak a vitamin, hanem az ásványanyag-ellátottságunk is biztosítható.
Élelmiszereink jó része sótartalmú, ezért "utánsózásuk" felesleges és káros!
A tápanyagok hasznosulása víz nélkül lehetetlen. Napi folyadékszükségletünk kb. 2,5 liter.
Kerüljük a szénsavas és a cukrozott üdítőket, továbbá az alkoholtartalmú italokat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése